Memorijalni kompleks

PROJEKAT U REALIZACIJI

Spomen domaćinstvo „Lepa Radić“ Gašnica predstavlja kompleks posvećen narodnoj heroini Lepoj Radić koji se nalazi u njenom rodnom mjestu, a prostore se na 4000 kvadrata.
Kompleks čini centralni objekat, pomoćni objekat, spomenik te prateći sadržaji.

SPOMEN DOMAĆINSTVO
„LEPA RADIĆ“ GAŠNICA

Lepa (Svetozar) Radić je rođena u Gašnici 19. 12. 1925. godine. Kao maloljetna djevojka priključila se narodnooslobodilačkom pokretu u Drugom svjetskom ratu. Odmah je primjećeno da je karakterišu hrabrost, odlučnost i patriotizam. Učestvovala je u mnogim borbama i izvršavala značajna zadatke. Posljednje dane provela je u borbama u Podgrmeču. Zarobljena je i obješena u Bosanskoj Krupi 11. 2. 1943. godine. I pred samo vješanje držala se prkosno i hrabro. Zbog svog herojskog držanja i ratnih podviga, u narodu je prepoznata kao simbol za slobodu. Lepa Radić je 1951. godine posthumno proglašena za Narodnog heroja Jugoslavije i to za istaknuti besprimjeran heroizam u borbi protiv narodnog neprijatelja.
(Opširna biografija na Vikipediji i web stranici CKUD-a)

Spomen domaćinstvo „Lepa Radić“ Gašnica gradi CKUD „Lepa Radić“ Gradiška, udruženje koje čuva i njeguje uspomenu na Lepu Radić. Kompleks će se nalaziti u Gašnici na 4.000 kvadrata i to na zemljištu koje je pripadalo Lepinom djedu. Plan je da ga čine centralni objekat sa muzejskim dijelom i bibliotekom, prateći objekat, spomenik te dodatni sadržaji koji bi omogućavali organizovanje raznih aktivnosti. Ovdje će biti postavljena i tabla sa navedenim svim donarotorima ovog projekta.
Osnovni cilj ovog kompleksa je očuvnje i njegovanje uspomene na narodnu heroinu Lepu Radić. Ideja je da se uredi funkcionalan i lijep prostor sa vše sadržaja koji bi privukao veći broj posjetilaca i tako ostvario svoj osnovni cilj.

Kompleks će se graditi vlastitim sredstvima te uz podršku institucija, organizacija, privrednih subjekata i pojedinaca.
Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da donacijama podrže izgradnju Kompleksa.
Kontakt za dodatne informacije: +387(0)66/015-282 ili ckud.leparadic@yahoo.com

Podaci za donacije:
1. Žiro račun 555-10000081097-50 Nova banka A. D. Banja Luka (BiH)
2. Donacije iz inostranstva – instrukcija na kraju stranice

Instrukcija za devizno plaćanje.