Zanimljivo

Lepa Radić – zanimljivosti

Orden narodnog heroja Jugoslavije

Orden narodnog heroja

Originalan Orden narodnog heroja dodjeljen Lepoj Radić, nalazi se u stalnoj postavci Vojnog muzeja u Beogradu, inventurisan bod brojem 14595.  Lepa Radić za narodnog heroja Jugoslavije posthumno proglašena 20. decembra 1951. godine ukazom Prezidijuma Narodne skupštine FNR Jugoslavije i to za istaknuti bezprimjerni heroizam  u borbi protiv narodnih neprojatelja. Ovaj orden je dodjeljivan za hrabrost, a spada u red najviših odlikovanja u bivšoj državi.

Biste Lepe Radić nalaze se u Spomen parku slobode u Gradišci kao i u spomen-kompleksu u Bistrici. Pored njene biste u Gradišci, nala ze se još dvije – narodnih heroja Envera Šiljka i Stevana Dukića. Takođe, Lepina bista se nalazi u Memorijalnom kompleksu „Boško Buha“ u selu Jabuka kod Prijepolja. Kompleks je posvećen pionirima i omladinscima Jugoslavije poginulim u Narodnooslobodilačkoj borbi. Bista se nalazila i u Bosanskoj Krupi, a danas se u parku nalazi samo postament. U Bosanskoj Krupi, nedaleko od mjesta vješanja Lepe Radić, nalazi se uređeno obilježje.

Ilustracija Lejle Zjakić
Slika Nade Novaković
Ilustracija A. S. Ruda.
Ilustracija iz knjige „Žene BiH“

Slikarstvo

Lepa Radić je inspiracija i za umjetnike. Brazilska umjetnica, Marina Amaral, obrađivala je fotografije ove narodne heroine. Amaral je inače u svom radu stavila akcenat na istorijske crno-bijele fotografije. Poznati makedonski umjetnik, slikar, grafičar i dizajner Zoran Kardula, obrađivao je portrete narodnih heroina među kojima i portret Lepe Radić. Albert Soler Ruda, španski istoričar i ilustrator, nedavno je uradio ilustraciju scene vješanja heroine Radić. Jedan od najljepših portreta Lepe Radić naslikala je Nada Novaković, poznati jugoslovenski slikar. Portret je ponovo ugledao svjetlo dana u okviru izložbe „Rastauracija u toku“ koju je 2013. godine organizovao Istorjiski muzej BiH. U knjizi „Žene BiH“ nalazi se i portret Lepe Radić koji je ilustrovala Mirna Katarina. U okviru promocije knjige, navedeni portret se našao i na posterima, bedževima i cekerima.

Pjesme

Lik i djelo Lepe Radić su bili predmet interesa i pjesnika. O Lepoj su pisali Nebojša Ivaštanin, Nedeljka Đukić, Duško Trifunović i drugi.

Na pjesmu Duška Trifunovića su urađeni i muzički aranžmani te je ista objavljena i javno izvođena.
Pjesmu je izvodio Seid Memić – Vajta. Ista je objavljena 1979. godine na ploči „Uspomena iz Bosanskog Broda“. Na ploči su se nalazile dvije pjesme: „Balada o ravnici“ i „Lepa Radić“. U ovom slučaju, na tekst Duška Trifunovića, muziku potpisuje Ranko Boban.
Ovu numeru je na svom repertoaru imao poznati sarajevski Ženski hor „Aprilke“. Tekst je napisao Duško Trifunović, a muziku i aranžnam potpisuje Suad Arnautović, koji je ujedno i rukovodio ovim horom. Snimljena je 1983. godine na ploči „Pozdrav 10. Kongresu SSO BiH“ na kojoj je bilo devet pjesama o devet narodnih heroina Jugoslavije.

Omot ploče „Uspomena iz Bosanskog Broda“ – Vajta

Društvene mreže

Prepoznatljiva u svijetu. Društvene mreže su pune objava o Lepoj Radić. U mnogim zemljama je prepoznata kao simbol borbe za spobodu i pravdu. Na osnovu objava sa fejsbuka, instagrama, tvitera i drugih društvenih mreža, može se zaključiti da za Lepu Radić znaju u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Indiji, Španiji, Brazilu i drugim.

Twitter

Poznati američki reper, Ajs Kjub (Ice Cube), početkom juna 2020. godine, obajvio je na društvenim mrežama fotografiju Lepe Radić pred samo vješanje. Fotografiju je dodao u kontekstu nemira i protesta u Americi koji su se dešavali u tom periodu, a Lepa Radić je prepoznata kao simbol otpora i borbe za slobodu. Fotografija nije imala nikakav opis, međutim, veliki broj komentara je pokazao da su njegovi pratioci prepoznali o kome se radi i kakva je poruka. Kjub je prepoznatljiv po borbi za građanska prava, a na društvenim mrežama ima preko 30 miliona pratilaca.